MIN PRAO I 8:AN
Cv Evelina Fritzson.doc


>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>Careco.JPGevelina....jpg
Hej(: Som ni förstår heter jag Evelina.
Jag är 15år (snart 16, nästan, haha)
Som ni ser på bilden så rider jag.
Det är en bild på mig och min häst
Careco när vi tävlar. Jag tävlar i
hoppning. Just nu tävlar vi 1.10m
men målet är 1.20m i Maj. på fritiden
är jag med mina kompisar, i stallet,
tränar osv:) Jag har många filmer som
jag gillar men just nu är nog favoriten
New moon (bio tips!). Mat är lite blandat
men tacos går alltid hem! Jag följer många
tvserier men Glee är nog favoriten.MIN PRAOPLATS!

Jag praoar på Arkens förskola. Det är ett jättemysigt dagis med 15 barn varav en är min lillebror Kalle:) Det är tre förskolelärare och en som lagar mat. Under min prao kommer jag få vara med och leka med barnen en massa (som tur är tycker jag det är superkul annars hade jag valt ett annat ställe att praoa på ;P) osv. Mina två andra små bröder Philip och Oskar gick på arken när de var små så jag känner redan till dagiset och två i personalen.

1109.JPG
DAG 1

Jobbtider: 9.00-15.00
Kläder: "oöma kläder", utomhus varma kläder överdragsbyxor, vantar osv


Jag var lite nervös idag när jag var på väg till Arken. Jag funderade på om barnen skulle var blyga, skulle det ta en heldag för dem att våga komma till mig? Men nu känner jag mig bara löjlig. Om vi säger såhär: Det skulle vara väldigt svårt att INTE känna sig välkommen direkt när man kom. Så fort jag kom innan för grindarna kom några nyfikna tjejer. Vem är det? Hur länge ska hon vara här? frågade de Åsa. Sen var det bara på med regnbyxorna och börja leka! Vi var ute och lekte någon timme sen gick vi in och fortsatte. Vi lekte med bilar, pussel osv. Efter ett tag var det dags för andvetskalenderöppning*, Efter det var det mat. Idag åt vi kycklinggryta med ris och sallad (väldigt gott!). Sen blev det dags för sagostund. jag satt och läste för två av barnen. Dagen flöt på det blev mer lek, mellanmål, ut och leka igen sen var dags att gå hem för idag.

1110.JPG
​DAG 2

Jobbtider: 8.00- 15.00

Idag kom jag till frukosten men jag tänkte inte på det så jag åt frukost hemma. Efter frukosten var det dags för att gå ut en sväng. åkte rutschkana, puttade fart på gungor lekte i sandlådan osv. Vid halv tio gick vi in igen. Vi hade fruktstund med bokläsning sen adventskalendersöppning*. Efter det gjorde barnen ett "lusseland" (istället för vanliga lussekatter gör de ett helt land". Sedan var det dags för lunch Biffstråganof och ris mums:D. Efter maten var det frukt sen vara inne och leka. Idag hjälpte jag barnen att göra tomtar. De blev superfina! :D När vi sedan var lagom klistriga om händerna var det dags för mellanmål sen ut och leka igen :)

1102.JPG
1104.JPG

DAG 3

Jobbtider: 8.00-15.00

Idag kom jag ihåg att inte äta frukost hemma :) Det serverades ägg, varmchoklad, mackor osv. Efter det gick vi ner och lekte, för de äldre barnen skulle till torpaskolan och ha gympa så det va ingen mening att gå ut så tidigt. efter det gick vi då ut och sen fick jag smita in till Birgitta i köket och fika lite:) Jag skulle egentligen stannat kvar och varit med de små barnen men de var inte så många idag så jag fick följa med på gympa. När vi kom dit bytte barnen om sen fick de frukt innan vi började. Barnen var jätteduktiga de fick öva på att räkna genom att dela upp sig i ett visst antal barn i varje rockring. De lekte följa Jon och massa andra roliga lekar med. När vi kom tillbaka till arken var det nästan dags för mat men vi hann gå ner och öppna kalendern* först. När någon av barnen som är fyra och uppåt fyller år får han/hon önska mat. Imorgon fyller en av flickorna 5 men då är hon ledig så vi åt hennes önskemat idag istället. Det var stuvademakaroner och falukorv. Efter maten så satt vi och lyssnade på när Eva läste julböcker om Madicken. Sen blev det lite frilek och jag hjälpte två flickor att måla med måla färg. Sen blev det som de andra dagarna mellanmål och lek ute:)
DAG 4


Jobbtider: 8.00-12.00

Idag var jag bara på arken mellan 8-12 för sen hade jag luciatåg i skolan. Även idag kom jag till en mumsig frukost. Sen lekte vi lite inne innan det var dags att åka med buss till teleborgskyrkan och kolla på en julteater. Det var kul att följa med ut och se hur en utflykt gick till :). i Teatern fick man följa med tillbaka i tiden och se hur det var När Jesus föddes. Barnen fick även lära sig (om de inte redan visste) varför vi firar jul. Jag hade tänkt att stanna kvar i kyrkan tills det var luciatåg men eftersom det var två timmar kvar följde jag med tillbaka till arken och åt den godaste fisksoppa som jag har ätit! (Jag gillar egentligen inte fisk :P)

1105.JPG

Veckans +

  • Grymt trevlig personal
  • Goa barn
  • Fina lokaler
  • God mat
  • Man lär sig mycket om barn
  • Nära mitt hus= behöver inte gå upp så tidigt(A)
  • Ja fick både vara utomhus, inomhus och på utflykt
veckans -

  • Att jag inte praoade hela veckan
  • Att det inte finns några mer minus jag kommer på

* Varje dag hade barnen som en levande adventskalender. Varje dag fick ett av barnen tända adventsljusen och öppna en låda där det låg ett hjärta med ett namn på. Det barnet vars namn stod på hjärtat fick sedan gå och ta boken som hörde till datumet det var. Varje bok handlade om olika saker som hände innan Jesus föddes den 24 december. Tex. Skattskrivningen, Åsneritten,
ärkeängeln Gabriel osv.

UTVÄRDERING

Det har varit en väldigt rolig vecka på Arkensförskola. När man är ute på prao förstår man hur det verkliga livet egentligen är. Arken är en kristenförskola vilket märks genom att de pratar en del om bibeln och ber flera gånger om dagen, exempelvis innan maten. Jag tyckte det var väldigt mysigt när förskolelärarna berättade historier om gud osv. Barnen var väldigt roliga och snälla att umgås med, men som alltid blir det ju bråk ibland. nog för att jag gillar barn men förskolelärare är nog inte ett framtidsyrke för mig.