Hej jag heter Martin. jag är 15år. Jag bor ca 5km utanför Ingelstad i en liten by som heter Hörda. Vi har ca 20 kor, 2 katter och en hund . På fritiden kör jag lite cross spelar innnebandy, håller på lite med moppar och är med kompisar.


Jag ska praoa på Uråsa Maskinaffär AB. Företaget grundades1948. De säljer jord och skogsbruks maskiner. De har verkstad och reservdelslager. Det är 10st som är anställda på företaget. hemsida: http://www.urasamaskin.com/index.htm

DSCN0764.JPG


dag1: Började med att jag kom till uråsa maskinaffär på morgonen och fick lite arbetskläder. Sedan började jag med att leta el fel på en tipp vagn. Sedan bytte jag lampor och lite sladdar på den. sen var det fika. Efter det började jag och Kalle (handledarn) att böja till baka en lemm. Men det var inte så lätt. Så jag fick ta vek den och ta den till pressen och försöka räta den där. Och det gick till slut. Sedan var det bara till att sätta tillbaka alla plåtar och skit på lemmen sen var det bara att sätta dit den. Sendan kollade jag till vagnen lite till innan vi körde ut den.

+ att man bara fick göra praktiska saker och mycket trevlig personal
- inget

dag2: Började byta lampor på ett bilsläp. Sedanhjälpte jag mikael med att byta växellåda och oljepump på en prossesor. Sedan åkte han och jag ut till jät och för att byta ett tändningslås på en traktor. Sen var det mat när vi kom hem. Efter det tvättade jag en väghyvel och sen körde Kalle in den i verkstaden. Sen sa Kalle vad jag skulle göra på den. Det var att slipa dän en massa färg så vi kunde svetsa fast nytt drag på den. Sen kapade jag järn bitar som vi sedan skulle använda till draget.

+skruva hela tiden:)
-inget


dag3: Började med att borra hål i järnen jag hade kapat i går. Sen svetsade jag fast dem på vägskrapan och sen svetsade jag på lite andra ställen där det hade spruckigt. Sen fikade vi. Sen målade jag där jag hade slipat och svetsat. Sen kom Kalle in med en grävare som jag skulle serva och laga lite. Jag började med att lage ett rör som hade gått av. Sen lagade jag en läcka i ventilpaketet. Sen bytte jag oljefilter och olja. Sen var dagen slut.

+ fick svetsa
- inget

dag4: fick fortsätta på grävaren att byta bränslefilter. Sen tappade jag ut växellåds oljan och rengjorde cilen. Sen var det bara att hälla i ny olja. Sen bytte jag lite packinigar i andra filtrer. Sen höll jag på med lite allt möjligt på grävaren.Sen så skulle vi prova och starata den men det gick inte?. Så vi tänkte att vi provar vell efter maten. Vi provade igen efter maten men det gick inte då heller. Så då luftade vi bränslesystemet. Och efter ett tag så gick det. Sen började det läcka olja på ett ställe så då var det bara att tappa ut all olja igen och göra om allting. Sen kom Göran och sa att jag skulle hämta en traktor på lantbruksskolan. Så då hamtade jag den. Sen när jag kom hem så tvättade jag av all olja och skit jag hade spilt på grävaren. Sen körde vi ut den.Sen tvättade jag av tvätthalen lite. Sen hjälpte jag kalle att kränga ett däck.Sen var den dagen slut Men sen blev det problem när jag skulle hem för då hittade jag inte nyckeln till moppen. Så jag och två till gick och letade i en halvtimme men vi hittade den inte. Så då fick jag ringa till mamma, så hon kom och hämtade mig.

+ fick skruva med lite motor delar vilket är kul och intressant.
- tappde bort nyckeln till moppen:(


dag 5:(: Började med att byta däcken på deras servisbuss och sedan deras personbil. Sen körde jag upp en traktor till lantbruksskolan. Sen hämtade jag ett bilsläp som jag plockade ner bromsarna på som jag skulle laga. Sen var det mat och det blev pizza:). Sen efter maten så satte jag tillbaka bromsbakarna vilket var lite krabbigt men det gick. Sen ställde vi in bromsarna. Sen var det bara att städa verkstaden. Sen var det bara att dra hem.

+ Fick hylsnyckelsats för jag hade jobbat mycket bra
-inget

veckans plus och minus:
+ Jag fick skruva hela tiden
+ Rolig personal
+ Lärde mig lite nya saker
+ Roligt

- Finns typ inget

Utvärdering:
Jag var och praoade på Uråsa maskinaffär. Jag tyckte att detta var en rolig och lärorik praoplats.Man fick skruva helatiden vilket är kul. Personalen var rolig och pratade en massa skit:). Somsakt man lärde sig nya saker och det är ju alltid bra. Jag trodde bara att man skulle stå och kolla när de arbetade men man fick arbeta själv. De sa bara vad man skulle gör sen var det bara att fixa det. Det som var bra med att praoa där var att man verkligen fick känna på hur det var att jobba som mekaniker.