Wikibild.jpg
Felicia
Ålder: 15 år
Bor: Växjö
Familj: Mamma, Pappa & Lillasyster
Intressen: Hästar, ridning
Fritid: Stallet, kompisar & ibland modell jobb


Den här veckan ska jag praoa hos Växjöortens
Fältritt klubb VFK. I år har klubben 35 år jubileum.
Arrendatorn och ridkolechefen heter Gunilla Berglund.
Ridskolan har ungefär 20 hästar som stor i det
nyligen renoverade stallet. Anläggningen har
annars plats för ungefär 40 hästar till, privat hästar då.Min prao från åk 8:7/12 Måndag
När jag kom till stallet
så hade Karin börjat att fodra ridksolehästarna. När vi hade fodrat dem så gick vi och fodrade privathästarna och satte på/bytte täcke på dem. Sen gick vi tillbaks till ridskolestallet och satte på ridskolehästarna sina täcken. Så jag jag och stängde grindarna och så släppte jag och Karin ut ridskolehästarna, vi öppnade bara boxdörrarna och så gick hästarna ut i hagen själva. Sen gick till privat stallen och släppte ut privathästarna. Sen gick vi till ridskolestallet och mockade och fixade hö och kraft till hästarna. Sen tog vi en liten förmiddags fika. Sen skulle jag hjälpa Karin att flytta lite hindermaterial ,som stod ute, och flytta in det till hindermaterialet i ridhuset. När vi var klara med det så skulle jag rengöra en stor svart bunke som det hade varit blöt kraft i. Luktade jätte äckligt och det var svårt att få bort. Men när jag var klar så tog vi lunch. När lunchen var slut så fick jag gå och ge lunch till privat hästarna. Sen var det att förbereda innan ridskolehästarna skulle in, vi gick och stängde grindarna sen fick jag gå ner och öppna grinden till hagen. De hästarna galopperade som dårar mot stallet. Karin stod vid dörröppningen och släppte in en häst i taget. Hästarna gick in till sina boxar så vi behövde bara stänga boxdörrarna när de hade gått in i sina boxar. Fast Celeste gick in i Urkellas box så Urkella blev jätte sur. Men sen kom Celeste rätt. Medans hästarna åt så tog vi av dem täckerna. Vid halv 3 kom Roger som skulle rida. Roger är blind men han rider ändå, han får hjälp av små apparater som som piper eller klickar på olika sätt som sitter på olika ställen i ridhuset. Så jag sadlade och tränsade Kimberly och så red Roger en stund. Medans han red så satte jag på Misty voltige gjord, vi ska nämligen försöka göra henne till en bra voltige häst. Så när Roger ridit klart så började vi longerar Misty lite. Hon var duktig på att bli longerad men hon stannade när Karin skulle hoppa på eller av i farten. Annars var hon jätte duktig. Sen började ridksoleeleverna komma. Så jag fick hjälpa några att sadla och tränsa. Sen vid 4 fick jag åka hem.

Dagens + : Se Karin rida voltige på Misty, Misty är ju inte den graciösaste hästen
Dagens - : Rengöra den svarta bunken

Stallet,_hästar_mm_201.JPGAlltMellanHimmel&Jord_120.JPGLite av stallet

Misty


8/12 Tisadag
Idag så hämtade Malin mig kl 7. När vi kom till stallet så började vi fodra ridskolehästarna och sen privat hästarna. Och så satte vi på täcken. Sen så släppte vi ut ridskolehästarna och sen privathästarna. Sen var det bara att börja mocka. Sen fixade vi maten till ridskolehästarna. Sen var det lite mellanmål. Men sen tog höet slut så vi var tvungna att gå till hö balarna och ta ner några, fast Malin visste inte riktigt hur så vi ställde oss ovan på dem och puttade ner dem när de stod ovanpå varandra. Det var jätte tungt men vi fick ner en. Sen tog Malin traktorn och körde in balen en bit in i stallet. Sen var det bara att putta balen till rätt ställe. Sen gjorde vi klart ridskolestallet och så hämtade Malin fyrhjulingen och började harva i ridhuset. Jag fick hissa upp plastväggen som är mellan de två ridhusen. Sen tog vi lunch. Efter lunch gav vi privathästarna lunch hö. Sen så fick vi göra klart det lilla stallet med Gunillas hästar. Vi mockade och gjorde mat till unghästarna. Sen fick vi gå igenom ridskolans sadlar och kolla hur stigläderna såg ut. Var de slitna så skulle vi byta ut dom. Sen så tog vi in ridskolehästarna. Idag så gick alla rätt. Sen tog vi av täckerna medans de åt. Sen fick vi köra torvbaler till privatstallen. Vi använde fyrhjulingen och det var jätte kul att köra den. Vid 3 kom några ridskoleelever och jag fick hjälpa några att sadla och tränsa. Sen vid 4 fick jag åka hem.


Dagens + : Åka fyrhjuling XD
Dagens - : Bära alla torv balar till fyrhjulingen

9/12 Onsdag
Malin hämtade mig vid 7 och så åkte vi till stallet. Vi fodrade ridskolehästarna och sen privat hästarna. Sen började vi lite med att lägga hö i höpåsarna. Sen tog vi på alla ridskolehästarnas täcken och så släppte vi ut dom. Sen så satte vi på privathästarnas täcken och släppte ut dom. Och så började vi mocka och fixa maten till ridskolehästarna. Och så skulle Malin harva ridhusen. Då fick jag sopa av läktarn. Och så var det lunch. Emelie kom så vi åkte till McDonalds och köpte mat. Och så tillbaks till stallet. Malin och Emelie skulle rida ut och jag skulle få följa med, så jag fick välja och vraka bland ridskolehästarna. Så jag tog Goofy och så red vi ut en runda. När vi kom tillbaka så gav vi privathästarna lunch. Och sen fick jag fixa i lilla stallet med att mocka hos unghästarna och fixa deras mat. Och så tog vi in ridkolehästarna, de sprang som tokar idag.Sen skulle Malin skjutsa Emelie så jag fick ta av alla ridskolehästarnas täcken och sen mocka lite på stallplanen. Sen så fanns det inte så mycket att göra för dagen så jag fick klippa lite svansar bland ridskolehästarna. Sen var min dag slut, men jag stannade kvar för jag skulle ju rida lektion senare


Dagens + : Rida ut
Dagens - : Man börjar känna sig väldigt trött i kroppen efter de här dagarna -.-

10/12 Torsdag
Malin hämtade upp mig vid 7. Och så stack vi till stallet. Fodrade ridksolehästarna och sen privathästarna. Satte på täcken och så började vi göra några höpåsar medans vi väntade på att de skulle äta upp. Och sen släppte vi ut ridskolehästarna. Men Celeste väntar alltid på Lilleman så det blev stopp vid dörren, så vi hade en massa hästar som inte kom nånstans och började putta och bita varandra lite men till slut gick alla ut. Och sen släppte vi ut privathästarna. Och så började vi mocka och fixa mat till ridskolehästarna. Sen hade vi en liten fika. Sen började vi fixa i lilla stallet och lägga ut några torvbalar till privat hästarna. Sen skulle vi köra in nya höbalar i stallen. Och när vi var färdiga med det så såg vi att Mac (ridskolehäst) inte hade nått täcke på sig. Så vi tog fyrhjulingen in i hagen och letade. Hagen är jätte stor men efter en liten stund så hittade vi det. Vi la täcket i stallet. Sen skulle vi laga ett staket, vi stängde av strömmen och så gick vi in i hagen och fixade staketet. Sen började vi rensa lite i förrådet med alla täcken och schrabak. Sen kom min skjuts, skulle hem tidigare idag för att det var luciaträning in skolan. Detta var då min sista dag.


Dagens + : Slutade tidigare, behövde det
Dagens - : Köra in höbalarna i stallen, vi var tvungna att rulla dom en bra bit inne i stallet... det var jobbigt

Utvärdering:

Har varit jätte kul att praoa här och alla har varit väldigt trevliga. Jag är ju själv en hästtjej så jag visste att det skulle blir mycket jobb.
Jag fick en bättre bild av hur det är att vara i stallet nästan hela dagen och mocka i 10 boxar om dagen
och att fylla alla 28 höpåsar. Jag är väldigt nöjd med min prao.